תכניות הבישול השתלטו על הטלוויזיה והשפים נהיים כוכבי הילדים והנוער החדשים, ואפילו דבר המשפט נגד שף אייל שני לא יפחיתו ממעמדה של הקולינריה בשנים האחרונות.
ואפילו בעולם המבוגרים – אם בעבר "יום גיבוש" לעובדים היה כולל טיולי ג'יפים, שיט קייאקים או רכיבה על סוסים, הרי שהיום הרעיון החם הוא לקיים סדנאות בישול מגבשות.
מהיכן זה נובע ומה גורם לנו פתאום להתעניין כל כך בבישול?
אוכל כבסיס לחיינו
ראשית, נתחיל מכך שחשוב לציין שהעניין שלנו באוכל הוא קודם כל "חזרה לשורשים". עד לפני מאות שנים בודדות, אוכל ומזון היה הדבר שעניין יותר מכל את בני האדם.
וזה הרי ברור מאליו – בני אדם שחווים רעב מדי כמה שנים, ואשר עיקר משכורתם ועבודתם מיועדת להשגת מזון לבני ביתם – סביר שיתעניינו בעיקר בכך. בני העולם העתיק צדו וליקטו מזון במשך מרבית יומם, חקלאים עבדו בשדה את חלק הארי של חייהם, ועיסוקן המרכזי של הנשים היה בבישול והכנת האוכל למשפחה.
הדבר השתנה מאוד מאז המהפכה התעשייתית, וכיום מעטים מאיתנו עוסקים בחקלאות או בהכנת מזון. ובכל זאת, קשה לשנות את האופי האנושי שהתעצב במשך אלפי ומיליוני שנים – הדבר שהכין מעניין אותנו בחיים הוא האוכל לו אנו זקוקים כדי לשרוד.
העטיפה חשובה מהמוצר
כאמור, העולם המודרני השכיח מאיתנו את הצורך ההישרדותי במזון, ועדיין אנחנו אוהבים מאוד לאכול וליהנות מהארוחה.
מה שעשה תחום הבישול המתחדש הוא לשנות את העטיפה של ה"מוצר". במקום להתייחס לבישול כאל משהו מעייף, קשה וסיזיפי, הפכנו אותו לעולם מהנה, כיפי, נוצץ וסקסי.
למעשה, מדובר בשימוש בטקטיקה המוכרת כ"תרגיל תום סוייר".
סיפור תום סוייר כמשל
ישנה סצנה בסיפור תום סוייר, בה הוא מקבל כמשימה לצבוע את הגדר של דודתו. משימה קשה ודיי משעממת, יש לומר, שיש לעשות בשמש היוקדת.
אלא שכמו כל פעילות, ניתן להציג אותה בעטיפה שונה שדווקא הופכת למושכת ומעניינת. במקום לצבוע את הגדר בעצמו, עמד תום ליד הגדר והחל להציע לילדים השכונה לצבוע את הגדר – ועוד תמורת תשלום!
הוא גרם לצביעה להיראות כמו פעילות חוויתית שעוד נדרשים לשלם עליה. סדנאות הבישול הן משהו דיי דומה. במקום ללכת למסעדה שבה יכינו את האוכל עבורנו, הסדנאות מציעות לכם להכין את הארוחה בעצמכם – ועוד לשלם על כך יותר כסף!
מדהים, מצחיק ואולי מופרך – אבל זה עובד. כשמשנים לנו את העטיפה ומכניסים את הפעילות לקונטקסט הנכון, אנחנו מוכנים לשלם כדי לבשל בעצמנו.
סדנאות בישול – בתיאבון
כיום בישראל קיימים עשרות מקומות ועשרות סוגים שונים של סדנאות בישול – החל מסדנאות פשוטות לחסרי ידע, ועד לסדנאות מקצועיות שבהן רוכשים ידע וכישורי בישול מתקדמים.
קיימות גם סדנאות ייחודיות, כגון סדנאות בישול בריא (שמועברות לרוב ע"י תזונאים/נטורופתים), סדנאות קינוחים, סדנאות בישול מהיר ועוד.
אגב, כנראה שהישראלים נמשכים מאוד לקסם המטבח האיטלקי, ולכן סדנאות בישול איטלקי – בהן מכינים פסטות בעבודת יד, פיצות, רביולי וכו' – עדיין שולטות ביד רמה בשוק.
ראובן שוורצמן הינו כותב תוכן בתחום הקולינריה, הפנאי והבילויים.